Arabuluculuk Hukuku

ARABULUCULUK NEDİR?

Arabuluculuk alternatif uyuşmazlık çözüm yolu olarak nitelendirilmektedir. Dava sürecine alternatif olarak taraf iradesine ve gönüllülük esasına dayanan bu sistemde, uyuşmazlıkların karar merci önüne taşınmadan arabulucu huzurunda çözümlenmesini amaç edinilmektedir.

Ofisimizde, etkin uyuşmazlık çözüm yöntemlerinden biri olarak ihtiyari ve zorunlu arabuluculuk hizmetleri 2016 yılından beri sunulmaktadır.

 

ARABULUCULUĞUN AVANTAJLARI NELERDİR?

Arabuluculuk uzun soluklu olağan dava yolundan çok daha az zaman alan, uyuşmazlıkların derhal çözümlenmesini taşıyan alternatif bir uyuşmazlık yöntemidir. Tarafların uyuşmazlık nedeniyle dava açmak istediklerinde, karşılamaları gereken yargılama giderleri Arabuluculuk hizmeti için söz konusu değildir.

Arabuluculuk menfaat gayesine hizmet eder, bu kapsamda taraf iradeleri esas alındığından süreç sonucunda da uyuşmazlık bu irade esas alınarak çözüme kavuşturulur.

Arabulucu tarafların kabul etmedikleri herhangi bir sonucu yüklenmelerine neden olmaz. Birkaç gün içerinde bile tamamlanabilecek olan süreç bittiğinde taraflar hak ve borçlarını açıkça görebilmektedir. Arabuluculuk sürecinde gizlilik esastır, aleni yargılamanın aksine tarafların ortak iradesi dışında vekiller dışında herhangi bir kimse görüşmelere dahil edilemez. Süreç içerisinde ortaya koyulan beyan ve belgeler ileride olası bir dava sürecinde delil olarak ileri sürülemeyeceği gibi taraflar arabulucudan tanıklık etmesini de isteyemezler. Bu kapsamda ticari sır ve mahremiyet sert bir şekilde korunduğundan uyuşmazlığın tarafları açısından güvenli bir çözüm yolu oluşturur.

 

ARABULUCULUK SÜRECİ EKONOMİK MİDİR? MASRAFLARA KİM KATLANIR?

Taraflardan talep edilecek tek ücretin, faaliyet süresine göre arabulucuya Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesine uyarınca ödenecek ücret olması esastır. Taraflardan gelecek özel talepler doğrultusunda (Özel toplantı yeri talebi örnek olarak gösterilebilir.) bu masrafların da ödenmesi gerekir.

Tarafların aksini kararlaştırma imkanı bulunmakla beraber, arabuluculuk sürecindeki tüm masrafların eşit olarak karşılanması beklenmektedir.

 

ARABULUCULUĞA BAŞVURU İÇİN ZAMAN SINIRI VAR MIDIR?

Uyuşmazlığın doğumundan başlayarak dava açılıncaya kadar arabuluculuk sürecine girilebileceği gibi dava sırasında da arabulucuya başvurmakta herhangi bir engel yoktur.

 

ARABULUCULUK SÜRECİNİN ARDINDAN DAVA AÇMA HAKKI ORTADAN KALKAR MI?

Taraflar sürecin başlangıcından itibaren kendi iradeleri ile süreci devam ettirirler. Bu nedene arabuluculuğa başvurmak, süreci devam ettirmek veya sonlandırmak konusunda tamamen serbesttirler. Taraflardan herhangi biri talebi doğrultusunda süreci sona erdirerek dava açabilir, arabuluculuk bu hakkı engellemez. Ancak tarafların üzerinde anlaşarak mutabık kaldıkları konularda dava açma hakları ortadan kalkar.

 

TÜM UYUŞMAZLIKLAR ARABULUCULUK KAPSAMINDA MIDIR?

Uyuşmazlık konusunun arabuluculuk alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemine uygun olup olmadığı ilk etapta değerlendirilmesi gereken bir konudur. Zira arabuluculuk yoluna başvurulabilmesi için uyuşmazlık konusunun üzerinde serbestçe tasarruf edilebilecek bir konu olması gereklidir. Kamu düzenini ilgilendiren uyuşmazlıklarda arabuluculuk yolu ile sürecin tamamlanması mümkün değildir.

Tarafların üzerinde anlaşmaya varamayacağı konularda arabuluculuk söz konusu olmayıp olağan yargılama yoluna başvurulması gerekmektedir.

 

İhtiyari ve zorunlu arabuluculuk süreçlerinize ilişkin tüm sorularınız ve talepleriniz hakkında ek bilgi gerektiği durumda info@karcilegal.com adresi üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

scroll up